Blogger Templates

♥wElCoMe To My MeLoDy♥

♥da presidentz of my heart♥

Tuesday, March 13, 2012

Aku..Mahukan Cinta 16

“Salah ke apa yang aku buat?”Amir bertanya tegas. Sakit hati,jantung dan segala organ dalam badan bila kena marah dengan Faris dan Khairul. Nak buat baik pun salah ke? Dulu masa dia kecil ustaz sendiri pernah cakap yang besar pahalanya kalau kita tolong kaum yang tak berdaya. Kaum Hawa semestinya.
“Memang salah!!!.”Serentak Faris dan Khairul menjawab marah. Amir mengeluh.Bergegar gegendang telinga dengar paduan suara dua kawannya ini.Dua pasang mata di hadapannya dipandang kosong.Sekarang dia tak ubah macam banduan yang tengah kena soal siasat diruang makan.Niat hati,bila balik apartment ini  bolehlah dia berehat dan fikir baik buruk keputusan dia nak kahwini Azriena secara tenang. Tapi ..bala yang datang. Masuk-masuk apartment aja terus kena serang dengan Khairul.Dan yang peliknya Faris yang duduk dekat Ampang pun boleh join sama? Patutlah beria-ia benar Khairul suruh dia balik apartment lepas dia cakap dia nak kahwin dengan Azriena pagi tadi di telefon. Kata Khairul,dekat apartmen lagi tenang,tak ada gangguan.Iyalah tu..tak ada gangguan konon.
“Kau nie macam tak ada benda lain kau nak korbankan untuk Azriena tu?Kau ingat nikah kahwin ni benda main-main ke?”
“She has nobody,now. Ayah tiri pulak tengah rancang nak hapuskan dia untuk dapatkan harta.Apalagi yang aku boleh tolong selain kahwin dengan dia,protect dia and make her  feel yang dia tak alone dekat dunia ni?”Amir bertanya keras.
“Banyak benda lagi,Amir.Banyak yang kau boleh tolong.Kau aja yang tak fikir.”nada Faris merendah.
“Ermm..betul cakap Faris tu.Hal kahwin ni berat tau tak?Kau akan kahwin dengan dia bukan sehari dua,tapi seumur hidup.Dan secara tak langsungnya,kau korbankan diri kau selama-lamanya.”Khairul menekankan ayat terakhir.Saja dia nak provok Amir.
Korbankan diri untuk selama-lamanya.Amir mengeluh.Lama dia diam.Air neslo di depannya dipandang lama.Adelia.Entah kenapa satu nama itu muncul.
“Apa aja yang aku boleh buat selain kahwin dengan dia?Itu aja yang terbaik,aku rasa.Lagipun dah lama aku kawan dengan Azriena. Dah ada sedikit keserasian. “
“Keserasian tu bukan cinta.Cuba kau tengok artis. Sebagai contoh paling famous la. Baru-baru jumpa,bercinta bagai nak rak. Mula-mula kahwin,berjuta-juta duit habis nak buat grand weeding of the year. Bila wartawan tanya,mulalah nak bangga-bangga cakap tak kisah habis duit,sebab kahwin sekali seumur hidup,kitorang serasi berdua,memang tak boleh berpisahlah.Tapi tu mula kahwin.Bila dah berbulan hidup bersama, maka nampaklah si artis itu dengan pasangannya naik turun mahkamah syariah.”Panjang lebar Khairul bersyarah.
Faris dan Amir dah melopong. Apasal tetiba masuk artis dalam cerita hidup diorang ni?
“Apa kena mengena artis dengan aku?”Amir bertanya.Blur seketika.Muka innocent aja.
Khairul garu kepala. “Err..aku pun tak sure.” Dia sengeh. Dengan pasrah,dia terima aja kusyen kecil yang dah sampai ke mukanya dari penangan lemparan maut Amir. Itulah padahnya kalau asyik baca gossip dekat magazine. Lagi satu baca dekat page Beautifulnara. Memang otak full dengan gossip sana-sinilah.Nak kata tak baik,tak adalah.Dia Cuma nak tahu perkembangan dunia artis. Err.. perlu ke?
Faris menghela nafas perlahan.Suasana kembali suram. Lawk Khairul tak tahan lama.Baru aja panas,dah turun balik ke suhu melebihi paras 0.
 “Tak elok kau korbankan diri hanya untuk Azriena.Kalau kau cintakan dia,tak apalah jugak.” Sungguh,kini dia tak kenal siapa Amir sebenarnya.Hanya sebab nak bantu perempuan yang dia baru kenal,dia sanggup korbankan masa depan dan cinta dia?Owhhh…dia rasa macam nak aja baling bola besi dekat kepala otak Amir.Biar lelaki tu sedar balik. Biar dia tahu keputusan dia tu bukan yang terbaik. Dulu waktu jadi playboy,susah pulak Amir nak cakap pasal kahwin. Sekarang,senang macam kacang goreng saja,dia cakap bak kahwin.
“Cintakan boleh dipupuk lepas kahwin.”Cewah..ayat,memang akan ditabik springlah dengan ustaz dia waktu kecil dahulu. Kata ustaz,kan lebih manis berkahwinan kalau baru nak belajar bercinta selepas ijab dan kabul.
“Kau nie serious nekad ke?”Khairul tak puas hati.
“Errr…ya….kot.”Amir sengeh tengok muka Faris dan Khairul yang dah macam mak singa. Neslo didepan terus dihirup rakus. Betul ke dia nekad?Sungguh,hatinya berbelas bahagi. Somebody,help me please………!!!!
“Macamana dengan Adelia.Kau kata kau suka dia?”

Amir bersandar lemah.Mug neslo diperhatikan lama sebelum diletak kembali. Rambutnya yang hitam dikirai-kirai dengan jari. “Aku akan larikan diri dari dia.” Amir menjawab ringkas. Teringat kembali wajah Adelia yang selalu ceria.Cuma kadang-kala aja  gadis itu buat muka geram dengannya.

Dia nak jauhkan diri. Kalau tak boleh,dia akan cuba cipta jurang hubungan antara mereka. Mungkin kini  tak akan ada lagi sembang mesra atau usikan cinta dengan Adelia  macam dulu,semasa dia cuba jual minyak nak tarik perhatian Adelia. Waktu itu dia memang keliru,betul ke dia sukakan Adelia,atau sifat playboy aka kasanovanya saja yang mengambil alih segala tindakan dan persaannya terhadap Adelia?Tapi bila lama-lama dia dapat rasa yang dia memang dah jatuh cinta sejati pada gadis berkarima itu. Setiap masa dia nak lihat Adelia.Paling tak dengar suara Adelia. Atau paling tak pun tanya Eima tentang kesihatan dan aktiviti harian gadis itu.
Jauh di  sudut hati,dia nak peristerikan Adelia. Tapi dia takut nak letak angan setinggi awan,bila dia tak pasti sama ada Adelia pun sukakanya tau tak. Pelikkan.Dulu dia tak pernah rasa tak yakin begini bila dia nak berpacaran . Tapi dengan Adelia,perasaannya jadi terbalik. Dia cukup takut direject. Masa jadi playboy termasyur dulu, bukan setakat direject, di tolak mentah mentah pun dia tak kesah sebab dia tak pernah menaruh harapan tinggi pada seseorang,tidak seperti Adelia.Tapi setakat ini memang dia tak pernah direject la.
 Amir mengeluh. Akan jadi kejamkah dia terhadap Adelia?Mungkin jugak dia turut kejam dengan hati sendiri.Itu dia yakin.
“Sanggup?”Faris bertanya sinis. Dari gaya Amir,dia memang yakin yang Amir cintakan Adelia,bukan sekadar suka. Tak pernah dia tengok Amir begitu mengambil berat,atau terhegeh-hegehkan seorang gadis biasa,kecuali Adelia. Dulu perempuan yang terhegeh-hegehkan dia.
 Amir pandang kosong. Sanggupkah?Dia tanya diri sendiri.“I’ll try.” Hopefully….dia berjaya .
Kini Khairul pulak mengeluh.Azriena.Nasib gadis itu memang malang. Jadi tak hairanlah kenapa Amir sanggup berkorban sampai macam nie sekali. Bukan dia tak nak faham segala keputusan Amir,tapi…entahlah.“Sekarang dia dekat mana?”
Amir panggung kepala.Matanya memandang Khairul.”Adelia?”
“Azriena.”Khairul menjawab sepatah.
“Dekat Penang,rumah anak perempuan arwah orang gaji dia.”Sejak mak iaitu orang gaji yang paling rapat dengan Azriena meninggal dunia disebabkan pendarahan dalam otak selepas jatuh dalam bilik air,Azriena menetap sementara di rumah Kak Sofia. Kata Azriena dia belum ada kekuatan nak tinggal dalam banglo besar seorang diri.Tambahan pulak disitulah tempat  arwah meninggal. Kata gadis itu lagi,ada baiknya dia duduk sementara di Penang sebab disitulah Kak Sofia dan ahli keluarga mak yang lain a kan menjalankan majlis Tahlil. Jadi ada baiknya dia tolong anak arwah mak yang tengah mengandung itu.
“Adelia dah tahu?”Faris bertanya. Terasa terlalu kekok dengan suasana diam di ruang makan apartment.
Amir termenung jauh. Perlu ke dia bagitahu Adelia?

p/s: komen anda membuatkan Amir Isyraf gembira kembali..so komenlah...hahahh

14 comments:

fyda said...

ape ni??
xnakla..
sian adelia..

fyda said...

ape ni??
xnakla..
sian adelia..

Anonymous said...

en amir, tolong la jgn kawen kalo niat tu just nk melindungi azriena..
bak kata kawan2 tu, kalo cinta xpa gak..ini x..
susah tau bg pomouan yg kawen dgn laki yg xcinta kat dia..
opinion nie..hihi.. :D

[hawa]

amira aihara said...

fyda : ya sgt cian ngan adelia..dia xtau pape pun...

hawa : 2 la....boooooooo si Amir,dia ingat perkahwinan krna simpati nie boleh bhgia ke???..hahha...(cik writer emo dhn tulisan sndiri)

aiRiNa_aiNuN said...

ala. asal lak amir nk kene kawen ngn azriena. xmau la...

sweety said...

situation so complicated...den pon naik fening

Anonymous said...

nape rasa mcm nak stop bc dah once amir nak kawen ngan azriena...

NurulZ said...

TAK MAU LA CIAN DEKAT ADELIA...AMIR JGN LA...

Anonymous said...

hai.. 1st time kat sini bace je episod ni dah jatuh cinta. So kene belek2 dr episod 1.Keep on writing ya....
Ainsophian

cleo said...

x mole amir kwen ngn azriena..bg jek azriena kt khairul x bley ka? hehe.

amira aihara said...

airina & nurulz :dun worry,amir pun xmau....hahah

sweety:hahah...cik writer pun fening...

ainsophian :TQ..hehhe...keep following my enovel ya.. :D

Cleo: nnt cik writer sruh khairul jual myk dkat Riena ya...hahha

RinsyaRyc said...

SNgt la best !! smbung cepat2 ek! <3

Aida Sherry said...

cik writer....
plz amir dgn adelia plz.... azriena tak sesuai la.....

Anonymous said...

TAK NAK AMIR KAWIN DENGAN AZRIENA!! :'((((

♥KliK2♥

♥SAPE YG DAH KLIK BGTAU ye♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥Search This Blog♥